Waarom In Person Game Based Learning niet kan ontbreken in je L&D mix!

Sven De Clercq

Co-founder, creative mind

Waarom dit artikel?

Er wordt best wat rondgeschreven en gespind over gamification, game based learning, serious games enz. Wij zijn zijn intussen al meer dan 5 jaar effectief aan de slag met deze methodologie en hebben intussen al meer dan 300 business games gefaciliteerd met meer dan 4000 deelnemers.
In dit artikel willen wij, in alle nederigheid, met jullie delen waar in onze ervaring de grote toegevoegde waarde zit van In Person Game Based Learning (IPGBL) en waarom datzelfde IPGBL volgens ons niet meer kan en mag ontbreken in de L&D mix van elke organisatie doe het ontwikkelen van mensen als doel vooropstelt.
Wat ik hier alvast wil meegeven is dat het geen “of” verhaal is maar wel een “en” verhaal. In Person Game Based Learning is geen wondermiddel, het komt niet in de plaats van traditioneel leren of e-learning. Het is daar wel onmisbare aanvulling op.
Game based learning is geen wondermiddel, het komt niet in de plaats van traditioneel leren of e-learning. Het is daar wel onmisbare aanvulling op.

Wat is het?

De definitie van In Person Game Based Learning die wij volgen is : “Het gebruik van spel en spelelementen in een niet-digitale leeromgeving”.

Wat doet het?

Fun ervaring en verbondenheid
Dit is wellicht de meest voor de hand liggende en het meest zichtbare eigenschap van IPGBL. Het is fun, je wordt in het spel gezogen door de spelmechaniek en de positieve groepsdruk. Je moet mee!
De game mechaniek vereist bovendien intensieve samenwerking die als vanzelf zorgt voor verbondenheid en cameraderie tussen deelnemers. Mijn eerste business game was met een groep Nederlanders die ik van haar noch pluimen kende, maar direct naar huis gaan was geen optie. We moesten en zouden bij een drankje napraten over wat we net samen hadden beleefd.
Gisteren nog moest ik op een sessie van Klant Erger Je Niet bij een grote Belgische telecomorganisatie een groep deelnemers letterlijk dwingen om uit voor even de game te stappen en in lunch te gaan.
Efficiëntie en rendement
Nog meer dan bij het creëeren van een unieke ervaring zit de grote waarde van deze methodologie voor ons aan de hardere kant, met name die van efficiëntie en rendement.
In ‘Customer Drive’ een van onze games rond ‘klantgericht handelen’ doen de dertien deelnemers in totaal tot 156 oefengesprekken op een halve dag tijd . Als je in een meer traditionele setting met role play aan de slag gaat heb je als trainer echt goed gewerkt als elk van de tien deelnemers 1 keer heeft gespeeld of geoefend.
Onze game mechanics en het game design zorgen er voor dat je op kortere tijd meer kan doen, mét meer deelnemers! Je moet dus mensen minder vaak en minder lang van de werkvloer halen, én het rendement van je opleidingen ligt hoger.
Dit maakt business games bottom line interessant naar kost per deelnemer én naar logistieke belasting voor L&D en de verschillende business departementen.
De game mechanics en het game design zorgen er voor dat je op kortere tijd meer kan doen, mét meer deelnemers!
Effectiviteit en positieve associatie
De natuurlijk biotoop van IPGBL is er een van positieve asssociatie, ervarend leren en van ‘learning by teaching’ waarvan we intussen weten dat zij de meest effecctieve leermethoden zijn.
Wij hebben de voorbije jaren vooral geleerd dat de ‘learning by teaching’ aanpak heel erg succesvol is. Onze games zijn zo opgebouwd dat deelnemers, binnen een duidelijk kader, de rol van de ’teacher’ of trainer voor een groot stuk zelf gaan overnemen.
In Chip Factory voor leidinggevenden gaan deelnemers-medewerker het gesprek aan deelnemers-leidinggevende aan de hand van vooropgestelde criteria waarna zij hun gesprekspartner moet coachen. Wat wij zien is dat de deelnemer-medewerker hierdoor zelf heel ‘bewust’ in hun rol stappen wat voor een soms verbluffend leerrsultaat zorgt.

De natuurlijk biotoop van IPGBL is er een van positieve asssociatie, ervarend leren en ‘learning by teaching’ .

Vragen?

Geef ons een bericht, wij zijn blij om te helpen!