Gebruik een business game tijdens analyse, ontwerp en implementatie van je veranderingstraject.
Wil je er als manager voor zorgen dat je medewerkers elke dag het beste uit zichzelf naar boven halen en hun dagelijkse praktijk optimaliseren? Veel succesvolle bedrijven organiseren tegenwoordig tijdens hun change management of verandertraject hun eigen business games op maat. Zo zorgen ze ervoor dat medewerkers op een speelse manier hun eigen werkwijzes in vraag stellen – in elke fase van het veranderproces. Elk veranderingstraject verloopt typisch in drie stappen:
- Analyse
- Ontwerp
- Implementatie
Je kunt business games perfect inzetten tijdens alledrie de fases van je veranderingstraject. Twijfel je nog welke fase voor jouw bedrijf het meeste opbrengt? We hebben voor jou de belangrijkste punten op een rijtje gezet.
1. Analyse: speels en veilig nadenken over verbetermogelijkheden
Denkwerk vóóraf is belangrijk om een draagvlak te creëren. Slimme organisaties gebruiken business games in de analysefase dan ook om hun medewerkers te betrekken bij het thema en ze te doen nadenken over de verbetermogelijkheden in hun dagelijkse praktijk. Het spelelement zorgt voor actieve betrokkenheid en verlaagt weerstand en drempels.
Een business game als Customer Drive zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen ervaren dat klanten niet zomaar een 9 of 10 scoren op klantentevredenheid en laat experimenteren met manieren om die doelstelling wel te gaan halen.
2. Ontwerp: mee bouwen aan de verandering dankzij business games
In de ontwerpfase van de verandering zijn business games een uitstekend middel om te experimenteren met alternatieve manieren van aanpak. Deelnemers kunnen hun creatieve inbreng delen en ideeën direct toetsen.
In Klant Erger Je Niet gaan mensen vanaf nul een eigen reisbureau opzetten waarbij ze zelf het proces moeten organiseren, rollen moeten verdelen, informatie over hun klanten beheren etc. Op die manier ervaren ze aan den lijve wat werkt en wat niet. Ze komen zelf tot concrete inzichten die ze dan weer kunnen vertalen naar de eigen praktijk.
WEERSTAND TEGEN VERANDERING COUNTEREN BIJ JE MEDEWERKERS? SIMULEER DE NIEUWE SITUATIE MET EEN BUSINESS GAME.
3. Implementatie: business games als eye-opener
Zodra je samen de gekozen verandering hebt uitgewerkt, wil je natuurlijk graag dat medewerkers zich er ook collectief achter scharen en actief inzet tonen. In de praktijk heerst er op de werkvloer nog vaak veel weerstand tegen veranderingen. Door de toekomstige situatie te simuleren met een business game, ervaren medewerkers al van tevoren dat de gekozen oplossing zo gek nog niet is. Op die manier voelen medewerkers zich meer betrokken en begrijpen ze waarom de verandering hen vooruit zal helpen.
In onze ervaring werken business games hier het best met de volledige doelgroep als kick off en/of afsluiter van je verandertraject.
Kortom, de opgewekte energie, de awareness creatie, de veilige omgeving en het fun element zorgen ervoor dat business games een onmisbaar onderdeel zijn van elke verandering in jouw organisatie.